Românii, la înghesuială: cât de aglomerate sunt casele la noi, față de UE

de: Alexandru Puiu
01 05. 2020

În România se construiește foarte mult. Noi cartiere de blocuri apar în toate orașele mari, dar românii se pare că stau la înghesuială, comparativ cu media Uniunii Europene.

Un număr surprinzător de mic de români stau în locuințe cu un număr de camere egal sau mai mare decât numărul de persoane. Media europeană era de 17,1% pe acest subiect în 2018, la nivelul întregii Uniuni Europene. În România, valoarea este de 46,3%. Practic, aproape jumătate dintre români trăiesc în aglomerație, fără intimitate sau spațiu personal.

Nu suntem singurii cu o problemă de aglomerație, dar cu siguranță suntem pe primul lor. Alte state membre UE care sunt într-o situaţie similară, în condiţiile în care două din cinci persoane trăiau în anul 2018 în gospodării supraaglomerate, sunt Letonia (43,4%), Bulgaria (41,6%), Croaţia (39,3%) şi Polonia (39,2%). La polul opus, statele membre cu cele mai scăzute rate de supraaglomerare sunt Cipru (2,5%), Irlanda (2,7%), Malta (3,4%) şi Olanda (4,1%).

În mare parte, valorile din aceste studii nu suferă modificări semnificative de la un an la altul, pentru că situația financiară a oamenilor nu se schimbă radical în acest timp. Singurul progres semnificativ în bine s-a produs în Polonia, unde rata de aglomerație a scăzut cu 1,3 procente într-un an. În România, s-a văzut o îmbunătățire a situației cu 0,7% între 2017 și 2018.

Cei mai afectați de această problemă, în mod previzibil, sunt tinerii. Repartiţia pe grupe de vârstă arată că ponderea tinerilor şi a copiilor care trăiesc în locuinţe supraaglomerate este mult mai mare decât cea a persoanelor vârstnice. Pensionarii, de cele mai multe ori, ajung să trăiască singur. În 2018 aproape un sfert (24,1%) dintre persoanele cu vârsta de sub 18 ani din UE trăiau în locuinţe supraaglomerate şi doar 6,9% din persoanele cu vârsta de 65 de ani erau într-o situaţie similară.

La polul opus, când vine vorba de analizarea situației de subocupare a locuințelor, cel mai bine se trăiește în Malta, unde 73,4% dintre oameni stau în gospodării cu un număr mai mare de camere, comparativ cu numărul de locatari. În același top, urmează Irlanda și Cipru cu 71,4%. Românii, în schimb, doar în proporție de 7,3% trăiesc în condiții atât de relaxate.